Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ο Γεώργιος Τσόλης, ήρθε από το χωριό Βοδίβιστα και έγινε Μαρουσιώτης

Το χωριό Βοδίβιστα, που σήμερα ονομάζεται Αμπελιά, βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από τα Γιάννενα. Εκεί γεννήθηκε (1952) και μεγάλωσε ο Γεώργιος Τσόλης (φωτο). Ήρθε στην Αθήνα αφού τέλειωσε το Γυμνάσιο, και ζει στο Μαρούσι για πάνω από 40 χρόνια. Τώρα κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό του Λευτέρη Μαγιάκη.


Ο Γεώργιος Τσόλης δηλώνει περίπου τσομπάνης:  «Ομοιάζω με τον τσομπάνη...» μας λέει «...ξεχειμωνιάζω στο Μαρούσι, αλλά το καλοκαίρι ανεβαίνω στην Αμπελιά, που παλαιότερα λεγόταν Βοδίβιστα».
Η Αμπελιά βρίσκεται πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ευκαιρία για αντάμωμα των χωριανών που έχουν μετοικίσει σε άλλα μέρη, είναι το πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) στην ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας, η οποία ανεγέρθη το 1850.

Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη που έχει για το χωριό του, ο Γεώργιος Τσόλης, ώστε επί τέσσερα χρόνια, έκανε έρευνα, προϊόν της οποίας είναι το βιβλίο του «ΒΟΔΙΒΙΣΤΑ – Από την κέραμο έως τις όρνιθες». Πραγματεύεται την ιστορία του χωριού του από τον 8ο αιώνα πχ., οπότε υπάρχουν ενδείξεις κατοίκισης  και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Στις 575 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται τα αποτελέσματα της έρευνας, όχι μόνο για το χωριό Βοδίβιστα, αλλά και για όλων εκείνων των γεγονότων που συνέβησαν στην Ήπειρο και είχαν άμεση ή έμμεση επίδραση στη χώρα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου