Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Οι υποψήφιοι όπως τους χαρακτηρίζουν στο Μαρούσι, με φράσεις ...της Μεγάλης Εβδομάδας!

Τις τελευταίες ημέρες, ακούσαμε σε διάφορες πολιτικές συζητήσεις, που γίνονται στα καφενεία του Μαρουσιού, φράσεις και χαρακτηρισμούς για τους υποψήφιους, παρμένες από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας!

Αναφέρουμε τις πιο χαρακτηριστικές:

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται. Λέγεται σε περίπτωση γαμπρού, ή κάποιου που αναμένεται να έρθει επιτυχημένος. Το ακούσαμε να το λένε πολλοί Μαρουσιώτες, εννοώντας τον Θόδωρο Αμπατζόγλου. 

Τα αργύρια. Έτσι λέει ο λαός μας τα λεφτά της προδοσίας. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές η φράση έχει ακουστεί συχνά, για τις κωλοτούμπες που έκαναν (άλλαξαν τελευταία στιγμή συνδυασμό) κάποιοι εκ των υποψηφίων. Τώρα αν αυτά τα αργύρια ήταν τριάκοντα, ή είκοσι, πολλά ακούγονται. 

Το ποτήριον. από τη φράση του Χριστού «Πάτερ, ει δυνατόν παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Είναι μια μεταφορά, με την έννοια της πικρής δοκιμασίας. Με την ίδια έννοια, κάποιοι στα μαρουσιώτικα καφενεία, το αναφέρουν στις έντονες πολιτικές συζητήσεις τους «Ρε θα το πιει το ποτήριον ο Καραμέρος!». «Και γιατί να μην το πιει ο Αμπατζόγλου;» του φωνάζει ένας άλλος. Άντε να βγάλεις συμπέρασμα. 

Τι σου καταμαρτυρούσι. Αρχαιοπρεπής σύνταξη, που τη χρωστάμε στο διάλογο Ιησού και Πιλάτου. Την ακούσαμε χθες βράδυ, σε καφέ ουζερί της πλατείας Ηρώων. Συγκεκριμένα, κάποια κυρία έλεγε «Τι σου καταμαρτυρούσι και σένα καημένη...» κοιτάζοντας το απέναντι τραπέζι, όπου καθόταν η Μαρίνα Πατούλη. 

Ο πλάνος. Λέγεται για αυτούς που θέλουν να μας ξεγελάσουν, παρουσιάζοντας διαφορετικό πρόσωπο, από αυτό που έχουν στα αλήθεια. Ο χαρακτηρισμός, από την ευαγγελική φράση «εμνήσθημε ότι εκείνος ο πλάνος...». Συχνά, πολλοί, έτσι χαρακτηρίζουν κάποιον υποψήφιο δήμαρχο, που το παίζει ανεξάρτητος. 

Άλλες φράσεις από τα ευαγγέλια που ακούσαμε, αλλά με αστείες παρεξηγήσεις. Π.χ ακούσαμε να λέει κάποιος «ο Νικολαράκος είναι ζεστός και θερμαινόμενος». Η φράση είναι παρμένη από τα ευαγγέλια της Μ.Πέμπτης, όπου αναφέρεται «ην δε Σίμων Πέτρος εστώς και θερμαινόμενος». Τώρα τι έγινε στο μυαλό του συνομιλήτή μας, και το εστώς έγινε ζεστός, δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Το εστώς για κάποιους δεν λέει τίποτα, ενώ με την προσθήκη του ζ, πόσο όμορφα μεταμορφώνεται! 

Ανάλογη παρεξήγηση, έγινε και στη φράση «ζωή χαρισάμενη» που ακούσαμε να λέει κάποιος θερμός οπαδός του Πάνου Βραχνού, μια φράση παρμένη από το Χριστός Ανέστη. «Αν βγει ο Βραχνός το Μαρούσι θα περάσει ζωή χαρισάμενη», έλεγε, εννοώντας ζωή γεμάτη χαρά, αλλά μη γνωρίζοντας ότι αυτό είναι λάθος. Το χαρισάμενη σημαίνει ζωή που θα μας χαριστεί ... αφού πεθάνουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου