Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΤΟ ΤΑΓΑΡΙ ΤΩΝ POLL (1971)

Από τους σημαντικότερους δίσκους του ελληνικού Ροκ. Προϊόν της Ψυχεδελικής Διάθεσης, της Εποχής της Δικτατορίας. Έχει τίτλο ΑΝΘΡΩΠΕ... , αλλά  έμεινε στην Ιστορία με το όνομα το Ταγάρι των Poll. Εξαιρετικό δείγμα, της ελληνικής ψυχεδέλειας, συμπεριλαμβάνεται στους καλύτερους δίσκους, που βγήκαν ποτέ στην Ελλάδα. 

Έργο πρωτότυπο. Μεταφέρει την ψυχεδελική διάθεση, με ελληνικό τρόπο. Δεν μιμείται. Ένα διαμάντι, σπάνιας ομορφιάς, που συνεχίζει να λάμπει.


Στα τραγούδια καταγράφεται το ήθος και το ύφος των νέων ανθρώπων της Εποχής. Η διαμάχη με τους Γέρους που δεν καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να καταλάβουν την ψυχεδελική νεολαία (Γέρος). Τα αγαπημένα τους Μακριά Μαλλιά, πολύτιμο σύμβολο, που κουρεύονταν σε επιχειρήσεις «Αρετής» από φασίστες (Γιατί έχει Μακριά Μαλλιά). Το όνειρο, να ταξιδέψουν στο Εξωτερικό, να συναντήσουν την εκεί ψυχεδελική νεολαία. H Πλατεία Πικαντίλι, μαγικός τόπος, και σύμβολο της Βρετανικής Έκρηξης.
Η φυσική κίνηση της νεότητας προς την Αγάπη. Το παγκόσμιο ψυχεδελικό ALL YOU NEED IS LOVE, γίνεται υπεύθυνη δήλωση POLL MEANS LOVE. Η μεγάλη Διάθεση να Ζήσεις φωνάζοντας ΖΩ, αλλά και η ώρα που δεν ξέρεις ποιος είσαι (Πέστε μου τι Θέλω).


Όλα αυτά, και άλλα πολλά που εννοούνται φανερά, ή περνούν διακριτικά, πίσω από τις γραμμές και τους ήχους, και κάποτε φωταγώγησαν μια γενιά και την θωράκισαν να μείνει αμόλυντη από τη χουντική σκέψη...




Το συγκρότημα Poll , στην πρώτη του φωτογράφηση. Από αριστερά: Σπύρος Παπαγιάννης, Κώστας Τουρνάς, Νάσια Σάνδη, Μαίρη Γκλας, Σταύρος Λογαρίδης, Ρόμπερτ Γουίλιαμς (Φωτογραφία : Κ.Χαραλαμπίδης, 1971. ΑΡΧΕΙΟ Μ.Νταλούκα)

Το Ταγάρι, ο πρώτος μεγάλος δίσκος των Poll, έχει τεράστια σημασία, στην Ροκ ιστορία.
Δημιουργεί μια ειρηνική επανάσταση. Το συγκρότημα Poll, γοητεύει τη νεολαία και οι εμφανίσεις τους στο κλαμπ ΕΛΑΤΗΡΙΟ, προκαλούν ένα "λαϊκό προσκύνημα". Το σήμα των Poll, είναι το περιστέρι της Ειρήνης. Αυτό, σε συνδυασμό με το όνομα του συγκροτήματος που σήμαινε "δημοψήφισμα", αλλά και με τους στίχους των τραγουδιών, έφερε την πρώτη μαζική αντιδικτατορική στάση, στην ψυχεδελική νεολαία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου