Πολλοί την μπερδεύουν με το ρακόμελο, η ψημένη ρακή όμως, αν και έχει παρόμοια υλικά, είναι ένα τελείως διαφορετικό ποτό.
Διάβασε πώς γίνεται...
Υλικά:
1 κιλό ρακή
1 ποτήρι μέλι
½ ποτήρι ζάχαρη
2-3 Φλούδες κανέλα,
Γαρύφαλο ή 1 κουτ. Γλυκού γλυκάνισο
Εκτέλεση
Βάζω την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζω ένα ποτήρι νερό,γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και τις φλούδες κανέλα και τα βράζω για αρκετή ώρα. Σουρώνω τα μυρωδικά και το προσθέτω στη ρακή αφήνοντας να πάρει μία βράση. Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ. Όταν κρυώσει, τη βάζω σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζω λίγη κανέλα σε φλούδα
Η παρασκευή της ρακής είναι παραδοσιακή στην Αμοργό και στη Νάξο.
Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, την παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα, η Ένωση Καταπολιανών Αμοργού σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αμοργού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού οργανώνουν τη γιορτή της Ψημένης Ρακής στο γραφικό λιμάνι των Καταπόλων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο παρασκευής του εξαιρετικού αυτού ποτού.
Μετά το ψήσιμο της ρακής η γιορτή συνεχίζεται με το καλωσόρισμα ενός καϊκιού που μεταφέρει νέους χορευτές με παραδοσιακές ενδυμασίες. Τους υποδέχονται στην παραλία ντόπιοι οργανοπαίχτες και οι χοροί ξεκινούν με ντόπια εδέσματα, όπως ανεβατές και παστέλι. Σε λίγο οι χορευτές θα δώσουν τη θέση τους στον κόσμο και το γλέντι θα ανάψει για να διατηρηθεί αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου